martina_k

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. med. vet.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Javljam vam se za savjet oko prehrane pasa. Imam dva psa, mađarsku vižlu i udomljenog istarskog goniča. Obje su ženke, stare 2-2,5 godine, sterilizirane. Vižlica je od drugog mjeseca starosti jela Brit Care suhu hranu (Puppy Lamb&Rice, Junior Larege Breed Lamb&Rice i sad je na Adult medium breed Lamb&Rice)i to je  jedina hrana na koju nije pokazivala znakove alergije. Ima dobru probavu stolicu i istu joj ne bih mijenjala. Jede dnevnu količinu podijeljenu na dva obroka, cca 220-250 grama. Ona je visoka 60 cm i ima 25 kila, proporcionalna je i nije debela, još uvijek ima strukić. Mala Istarka, nađena je izgladnjela sa svega 9-10 kila. Bila je u Riječkom azilu, od kuda ju je uzela teta čuvalica – volonterka jedne udruge od koje sam je ja i udomila. Kod mene je došla sa cca 12 kila krajem prosinca 2015.g. I ona jede Brit Care adult lamb&rice, u dnevnoj količini od cca 170-200 grama u dva obroka. Jedan period sam im jedan obrok kuhala (povrće,riža, palenta i meso, s juhicom), a jedan obrok su dobile suhi, ali u pola količine cca 100-120 grama. I sve je bilo ok. I količina kuhane hrane nije bila obilna. Obje se jako puno kreću, šetnje su zimi dva do tri puta od 1-3 sata, gdje se predje svakodnevno 10-15 km. Kako je došlo toplo vrijeme, izlaze rano ujutro sat vremena i nakon 19,00 sati 1,5-2, ostatak dana su u kući ili vrtu, te jako puno spavaju zbog vrućine.

Živimo na Malom Lošinju pa idemo i na more,  ali ne svaki dan jer se vižlica obožava kupati i pretjerati u plivanju, ronjenju skakanju, pa od morske vode dobije proljev. Istarka se samo moči, nije navikla na more. Uđe samostalno i hoda po plićaku, pliva dok je držim za stomačić, tako da ona nema problema s proljevom. E sad, moja Istarka, jučer se vagala ima 18 kila, i više nema strukića. Svjesna sam da se udebljala i to u zadnja dva-tri mjeseca je nabila kile. Do mjeseca maja održavala se na 15 kila. Ja sam joj smanjila količinu obroka i svim ukućanima zabranila poslastice i sve ostalo što žicaju zadnja dva mjeseca (kad god neko jede evo i njih dvije kujice i nešto užicaju). Zaboravila sam reći da ona još uvijek jako halapljivo jede, dok je vižlica to radila kad je bila manja. Svjesna sam da je prošla svašta i bila više gladna nego sita, pa smo i svi skupa malo slabi na nju i žao nam nešto joj nedati. Moje pitanje je, da li da i nadalje dajem istu hranu sa malo smanjenom količinom ili da na neki period pređem na Brit Care hranu za kontrolu tjelesne mase npr. Weight loss rabit &Rice? Ako da, da li se hrana mora postepeno mjenjati ili ne s obzirom da se radi o istom proizvođaču? Ili možda da im kuham obroke ili barem jedan? Isto tako bila bi vam zahvalna i za vaše drugo mišljenje i savjet. Zahvaljujem se unaprijed na vašem odgovoru.

Srdačan pozdrav, Ana

O: Slažem se s Vašim mišljenjem i odabirom Brit Care hrane.

Imamo izvrsne rezultate s Brit Care Weight Loss (Rabbit/rice), meso kunića u kombinaciji s rižom i silimarinom (potpora jetri u pročišćavanju organizma), rezultati su vidljivi nakon 2-3 mjeseca jer kod pasa se preporuča regulirati težinu odnosno smanjiti 3-5% od ukupne težine u toku mjesec dana.

Nakon sterilizacije, gubi se estrogen iz organizma, a posljedica je povećanje apetita uz smanjenje fizičke aktivnosti do oko 20%. Ova pojava povećanja tjelesne težine je nažalost uobičajena i učestala pojava kod sterilizacije (i kastracije) te bi nakon kirurškog zahvata pse i mačke trebalo odmah staviti na posebnu ishranu koja je manje kalorična i s povećanim udjelom sirove vlaknine (stvara osjećaj sitosti).

S novom hranom započinjemo na način da je postepeno uvodimo. Prva tri dana dajemo 1/3 nove i 2/3 stare hrane, potom tri dana miješamo pola "stare" i pola "nove" hrane; slijede dva dana gdje miješamo 1/3 "stare" s 2/3 "nove" hrane.

U početku treba davati tokom dana više obroka navedene hrane jer će pas biti "gladan" pa da umanjimo taj osjećaj gladi dnevnu preporučenu dozu raspodijelite barem u tri i više obroka. U početku će biti teško i psi traže još poneki dodatni obrok (ispod stola). Treba biti dosljedan, posebno prvih mjesec dana. Povećani broj obroka tokom dana također se preporuča kod pasa koji halapljivo jedu jer se pri tome (halapljivoj konzumaciji hrane) miješaju hrana i zrak u želucu, hrana se ne probavlja dovoljno te se mogu javiti proljevi i povraćanje, uz nepravilno odlaganje ili deponiranje energije u obliku masnog podkožnog tkiva.

Vezano uz kuhane obroke, tokom ljeta preporučam jedan kuhani obrok i to s više tekućine odnosno juhe kako bi nadoknadili tekućinu u tijelu; juha je sama po sebi lako i brzo probavljiva i time poželjna tokom vrućih dana.

Uskoro ulazimo u jesenski dio godine kada je nužna izbalansirana dehidrirana hrana kako bismo osigurali normalno jesensko linjanje i pripremili naše ljubimce za hladniji dio godine. Tokom jeseni većina pasa je više aktivna, s vlasnicima su u dužim i ugodnijim šetnjama (nema vrućina), a time ujedno troše i energiju i nema problema s povećanjem tjelesne težine.

OZNAKE: